Verzamelwoede Of Hoarding

Verzamelwoede Of Hoarding

Ooit gehoord van ‘hoarding?’ In Nederland noemen we dit ook wel ‘verzamelwoede.’ Veel mensen hebben soms ook moeite om een paar oude boeken weg te gooien, maar mensen met verzamelwoede hebben dit in extreme tot wel zeer extreme mate. Deze verzameldrift gaat vaak gepaard met veel troep en viezigheid in huis. Mensen met verzamelwoede hebben zelf vaak niet eens in de gaten dat hun gedrag problematisch is. Door grote verzamelingen van diverse spullen is het huis al snel een grote puinhoop met als gevolg dat de bewoner zichzelf verwaarloost. Bijvoorbeeld de douche of toilet die niet meer bereikbaar is en waardoor schoonmaken geen optie meer is. De woning is al snel onleefbaar.

Hoarding
Bij hoarding maakt het voor de verzamelaar niet uit hoeveel de spullen waard zijn. Van grote spullen tot kleine spullen: alles moet en zal bewaard worden. Mensen met hoarding vinden het enorm moeilijk om iets weg te moeten doen, waardoor de woonsituatie onveilig en onhygiënisch is. 

Gevaren hoarding
Bij het opruimen en reinigen van een woning waarin iemand woont met hoarding kom je van alles tegen. Van onschuldige zaken die zijn bewaard, maar je kan ook veel ergere dingen aantreffen. Denk aan ontlasting, urine, braaksel, zieke levende tot overleden huisdieren, ongedierte, gevulde afvalzakken etc. Hierdoor verspreiden bacteriën en schimmels zich vrij snel door de gehele woning. Daarnaast is er in vele gevallen een verhoogde kans op brandgevaar. Mensen die hierin leven, hebben zowel fysieke als mentale hulp nodig. Het is goed om deze mensen te helpen en ze te adviseren om professionele hulp te zoeken.

Wij raden het ten zeerste af om zelf aan de slag te gaan en te proberen om zo’n woning zelf schoon te maken. De gezondheidsrisico’s zijn vele malen groter dan je zult vermoeden, want door bacteriën, schimmels en uitwerpselen van mens en dier is er een kans om een infectieziekte op te lopen.  Onze professionals weten hoe ze moeten handelen in dit soort situaties. Wij werken met beschermende kleding, zodat we alles veilig kunnen opruimen. Daarnaast beschikken wij over de juiste middelen om alles grondig op te ruimen, schoon te maken en te desinfecteren.