Schoorsteenvegen

Wacht niet te lang, voor u het weet is het te laat

Een goed geveegde schoorsteen is belangrijk voor uw veiligheid en gezondheid. Afhankelijk van uw stookgedrag is het van belang om dit jaarlijks te doen. Wacht u te lang met het vegen van uw schoorsteen is de kans op een schoorsteenbrand, koolmonoxide of andere schadelijke stoffen steeds groter.

Schoorsteenveger laten komen of zelf doen

U kunt ervoor kiezen om zelf de schoorsteen te vegen, echter is dit zeker niet zonder risico’s.

(ook voor uw verzekering niet acceptabel) Daarnaast vergt schoorsteen vegen kennis en vakkundigheid en moet u over het juiste gereedschap beschikken om dit goed te kunnen doen. De kosten van het laten vegen van uw schoorsteen vallen over het algemeen wel mee.

(en u bent verzekerd) Wilt u zeker zijn dat het vakkundig wordt uitgevoerd, dan kunt het beste voor Schoonmaakbedrijf SFDN kiezen.

Schoonmaakbedrijf SFDN werkt op een unieke wijze, waar u diverse voordelen aan zult beleven

Als u gebruik maakt van de schoorsteenveeg diensten van Schoonmaakbedrijf SFDN, ontvangt u niet alleen een certificaat, maar u ontvangt ook een gratis extra een schoorsteen veeg blok en een schoorsteenbrandverzekering. U bent er dan altijd van verzekerd, dat als u een schoorsteenbrand krijgt, dat u uw eigen verzekering kan aantonen, dat u er alles aan heeft gedaan om schoorsteenbrand te voorkomen, daarnaast bied de extra  verzekering extra dekking voor uw schoorsteenbrand. ( lees bijgeleverde voorwaarden voor meer informatie )

Onderstaand treft u enige informatie over het verantwoord omgaan met uw schoorsteen en wat u zelf kunt doen.

Schoorsteenreiniger

Het effect van de Schoorsteenreiniger blok in combinatie met de traditionele schoorsteenveegbeurt. Bij het gebruik van onze diensten in combinatie met dit blok loopt uw huis(raad) geen onnodig gevaar op.

Teerlaag

Bij brandend vuur worden door rookgassen teer en roet meegevoerd en afgezet in het rookkanaal. Hierdoor ontstaat een dikke harde laag teer. Deze teerlaag is zeer brandgevaarlijk. Doordat het kanaal langzaam dichtslibt trekt deze minder waardoor uw brandproducten onvolledig verbranden en hierdoor nog meer teer wordt afgezet. Bij een hoog opgestookt vuur is er een groot risico dat de teer vlam vat waardoor er een schoorsteenbrand ontstaat.

Voorkom Schoorsteenbrand

 

Een aantal tips om schoorsteenbrand te voorkomen:

  • Maak het vuur nooit aan met kranten of karton. Door de zuigkracht van het kanaal kunnen brandende stukjes papier het kanaal ingezogen worden en de brandbare teer ontvlammen. Gebruik hiervoor bruine- of witte aanmaakblokjes bij ons verkrijgbaar in combinatie met aanmaakhout en eventueel aanmaakvloeistof. Een andere optie is paraffine haardblokken te gebruiken. Hierbij hoeft u alleen het speciaal bewerkte papier om het blok aan te steken. Dit papier zal niet omhoog gezogen worden.

  • Gebruik altijd droog hout! Nat hout verbrandt onvolledig waardoor 2 a 3 keer zo veel teer wordt gevormd en afgezet. Tevens is het schadelijker voor het milieu.

  • Stook het vuur niet te hoog.

Wanneer schoorsteenreiniger- blok branden

Aan een aantal symptomen kunt u merken wanneer het tijd wordt een Schoorsteenreiniger te branden:

  • Als er vochtige plekken ontstaan. Dit is gesmolten teer en is brandgevaarlijk.

  • Als het vuur slecht brand (slechte trek).

  • Als rook de huiskamer binnenkomt (slechte trek).

  • Als er teer en roetdeeltjes naar beneden vallen.

  • Als het rookkanaal erg heet wordt.

Eén blok is voldoende om uw schoorsteen te reinigen.

Wij bevelen u aan om na 60 stookbeurten een Schoorsteenreiniger-blok te gebruiken. ( verkrijgbaar bij SFDN )

Werking

Het blok brandt ca. 1,5 tot 2 uur. Hierna smeult het blok nog enige tijd. Door het blok in zijn geheel op te laten branden en geheel uit te laten roken is het proces, om de schoorsteen te reinigen, in werking getreden. Binnen 8-14 dagen zullen de onschadelijke teerdeeltjes naar benenden vallen en is uw schoorsteen gereinigd. Metalen onderdelen worden niet aangetast.

Gebruiksaanwijzing

Haal het blok uit de kartonnen doos en leg het blok in het midden van de openhaard of kachel. De papieren uiteinden van het blok aansteken. Niet in een al brandende openhaard of kachel leggen. Overblijfselen van het blok kunt u laten liggen. Bij het volgende vuur verdwijnt dit.

Veiligheidsmaatregelen

Buiten bereik van kinderen houden. Niet geschikt om voedsel op te grillen of bakken. U kunt de rookklep pas dicht doen als alle asresten afgekoeld zijn. In noodgevallen kunt u bij voorkeur met zand blussen. De rook niet inademen. Bij doorslikken raadpleeg onmiddellijk een arts en toon de verpakking.